Wednesday, 27 January 2021

  • Slide image one
  • Slide image two
  • Slide image three
De bouwplaats E-mailadres
De plek waar de Krommerijnder is gebouwd ligt op het bedrijvenpark aan de Molenvliet 16. We waren bijzonder ingenomen met deze plek omdat er veel kennis aanwezig is over de bouw van klassieke houten boten en daar konden we bij de bouw van de Krommerijnder van meeprofiteren. Daar hebben we dus veel aangehad. We hebben ook diverse contacten gehad met de officiële instellingen voor het tewerkstellen van jongeren. In de eerste plaats met de gemeente Wijk bij Duurstede maar ook hebben we een presentatie van het project gegeven bij de regionale sociale dienst in Zeist. Uiteindelijk zijnjh er drie jongeren geplaatst die hebben meegewerkt aan de bouw van de Krommerijnder. Dat hadden er mee kunnen zijn maar door allerlei omstandigheden heeft een aantal jongeren die voor plaatsing in aanmerking kwam voor plaatsing geen gebruik gemaakt van de geboden gelegenheid. De werkplaats was er op ingericht. We hadden alle voorzieningen in huis om te bouwen aan het schip en de kennis van het bouwteam zowel praktisch als theoretisch over te brengen op de jongere medewerkers.

Op het onderstaande bord ziet u wat de specialismen zijn van het bedrijf Storeland. U zult met ons eens zijn dat hierbij veel onderwerpen zitten die van nut waren bij het herbouwen van de Krommerijnder.
Rechts aan de voorzijde op de gevel van het gebouw zie je de vermelding van de Krommerijnder zodat iedereen kon zien waar we te vinden waren (Bedrijvenpark, Molenvliet 16). U was van harte welkom om te komen kijken. Daar heeft een behoorlijk aantal geïnteresseerden graag gebruik van gemaakt. Zo zijn familieleden op bezoek geweest die vanuit de eigen familiehistorie de Krommerijnder nog kenden, raadsleden uit de wijde regio, vele afgevaardigden van persmedia tot aan provinciale en landelijke radio- en televisiegemachtigden, vele geïnteresseerden in oude houten schepen, enz..

Op de linkse afbeelding de werkplaats waar de Krommerijnder werd gebouwd. Het schip werd gebouwd op schragen midden in de beschikbare ruimte zodat we er goed omheen konden lopen en overal goed bij konden. Rechts op de foto een zaagtafel voor het kleine werk. In de machinekamer (rechtse foto) staat de grote apparatuur: een zaagbank, een lintzaag, vandiktebank, enz. Kortom, alles was aanwezig wat we maar enigszins nodig zouden kunnen hebben. Een perfecte plek voor de bouw van het historische schip!