Wednesday, 27 January 2021

  • Slide image one
  • Slide image two
  • Slide image three
Over de Kromme Rijn PDF Afdrukken E-mailadres
De Kromme Rijn is een traag, kronkelend riviertje van gemiddeld tien meter breed. Het is een ogenschijnlijk wat suffig riviertje dat over een afstand van ongeveer 27 kilometer voortstroomt langs de dorpen Cothen, Werkhoven, Odijk en Bunnik. Een riviertje dat begint in Wijk bij Duurstede, daar waar de Rijn opeens Lek wordt, en dat zijn water ooit door een duiker in de Lekdijk ontving. Rond 1670 heeft Jacob van Ruysdael dat punt op zijn beroemde schilderij "De Molen bij Wijk bij Duurstede" vereeuwigd.
Een riviertje ook dat ergens in de stad Utrecht eindigt waar het met recht "verwatert".
(tekst: Dr. Ad van Bemmel, De Kromme Rijn, waterstaat, onderhoud en gebruik vanaf 1600)
De meanderende Kromme Rijn die lui door het landschap stroomt. Je ziet op onderstaande foto gelijk de reden voor de bouw van de Krommerijnder. Het is in feite een aangepaste versie van een Rijnaak. De smallere rivier en de kortere bochten maakten een smallere en korter schip noodzakelijk. Dat is de Krommerijnder geworden die zoveel jaren dienst heeft gedaan.

Een uitgebreide en zeer interessante uiteenzetting over de Kromme Rijn kunt u vinden op de website www.rivierkrommerijn.nl. Echt een aanrader om eens op uw gemak te bekijken en te lezen. De site is ook rijk voorzien van zeer gedetailleerde foto's.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hierboven vier foto's die aangeven hoe de Kromme Rijn in Cothen eruit zag in vroeger jaren en nu. De rivier is in de loop van de eeuwen steeds hetzelfde gebleven, een geduldige oude dame die de hele omgeving zag veranderen en zichzelf niet van de wijs laat brengen. Een rivier die van levensbelang is geweest voor de gehele regio en zich dat heel goed bewust is. De rivier heeft nu haar rust gevonden en kijkt met enig leedvermaak om zich heen naar alle mensen die zich aan haar walkanten druk maken over van alles. Een rivier die de betrekkelijkheid heeft leren inzien van het leven, die weet dat de tijd het altijd wint. (Foto's uit het boek "WijktoenWijknu" van Coos van den Hoek)
Grappig! Er werd in de Kromme Rijn ter hoogte van de Prins Hendriklaan door het waterschap "De Stichtse Rijnlanden" een aantal uithouders aangelegd die een indruk moeten geven van hoe het er vroeger moet hebben uitgezien. Korte uithouders die nu kunnen dienen als vissersplaatsjes maar waar in vroeger jaren schepen aanlegden met producten die aan de wal verhandeld werden en hun weg vonden verder in het land. Dat sluit uiteraard naadloos aan bij de gedachten die de grondslag zijn geweest voor het bouwen van de Krommerijnder. Historisch besef oproepen bij degenen die de Kromme Rijn bezoeken en aangeven wat het belang van die rivier is geweest voor het Kromme Rijngebied. Hieronder enkele foto's van de uithouders in aanbouw.